Въпреки заплахите от Китай: Нанси Пелоси ще се срещне с президента на Тайван

Тя ще бъде първият председател на Конгреса на САЩ от 25 години насам, който ще посети Тайван

01.08.2022 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова
Въпреки заплахите от Китай: Нанси Пелоси ще се срещне с президента на Тайван

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, ще се срещне с президента на Тайван Цай Инуън в сряда по време на противоречива визита, която предизвика безпокойство относно възможен военен отговор от страна на Китай.

Трима души, запознати със ситуацията, казаха, че Пелоси ще се срещне с Цай Инуън в Тайпе като част от по-широка визита в в Азия, съобщава "Файненшъл таймс".

Пелоси не включи Тайван в официалния си маршрут поради опасения за сигурността, но финансово издание съобщи, че тя ще бъде първият председател на Конгреса на САЩ от 25 години насам, който ще посети Тайван, информира БНР.

Преди дни Китай отправи сериозни предупреждения към администрацията на Байдън, като предположи, че китайската Народната освободителна армия може да предприеме действия, ако 82-годишната демократка осъществи планираното си посещение.

Президентът Джо Байдън изпрати високопоставени служители, включително съветника по националната сигурност Джейк Съливан, да изложат рисковете пред Пелоси, но източници, запознати със ситуацията, казаха, че тя е решила да продължи напред със знаковото си пътуване.

Много републиканци и няколко демократи призоваха Пелоси да продължи планираната визита с аргумента, че всяко решение за отлагане или отмяна би било капитулация пред Китай. Но Белият дом се тревожи, че това може да предизвика криза в Тайванския пролив, където напрежението се увеличи през последната година.

Дългогодишен критик на Китай, особено по отношение на правата на човека, Нанси Пелоси може да се окаже най-високопоставеният депутат, посетил Тайван, след визитата на председателят на американския парламент Нют Гингрич през 1997 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК