fallback

Напрежението в Украйна продължава да ескалира

Части от държания от проруските сепаратисти Луганск вече са под контрола на правителствените сили

19.07.2014 | 09:09 Автор: Ирина Георгиева

Части от държания от проруските сепаратисти Луганск вече са под контрола на правителствените сили. Това съобщиха от украинското министерство на отбраната. Няма признаци за спиране на огъня в Източна Украйна въпреки натискът за примирие след самолетната катастрофа в региона.

Украинските сили за сигурност са си върнали контрола над югоизточната част на Луганск и летището. Терористи са обстрелвали с установки „Град” позиции на украинските сили в Донецка и Луганска област.

Междувременно вследствие на обстрела в региона са нанесени поражения на електропреносната система и водопреносната мрежа в Луганск. В резултат на това хората нямат питейна вода и ток. Съобщава се за пожар в петролната рафинерия в Лисичанск. В социалните мрежи се появиха снимки, на които се виждат облаци от дим.

В същото време командването на Донецката народна република наблюдава концентрация на украинските сили в района на Донецк и западните му покрайнини,съобщава агенция РИА Новости. Редица села са подложени на обстрел.

В конфликта само от април досега са загинали повече от 1000 души, сред които цивилни граждани и бойци. Десетки хиляди пък са напуснали региона. Експерти коментират, че двете страни в конфликта използват тежки оръжия, като множество ракетни установки и танкове.  

 

fallback
Още от Свят
fallback