Австралия обмисля ограничаване на износа на втечнен газ

Страната е сред най-големите износители и се конкурира със САЩ и Катар

01.08.2022 | 11:12 Редактор: Теодора Патронова
Австралия обмисля ограничаване на износа на втечнен газ

Австралийската Комисия за защита на конкуренцията и потребителите препоръча на властите в страната ограничаване на износа на втечнен газ, за да бъде гарантирана вътрешната енергийна сигурност и цените на суровината, пише Ройтерс. Австралия е сред най-големите износители на втечнен газ и се конкурира със САЩ и Катар.

В последните месеци обаче добивите край гъстонаселената югоизточна част на континента намаляват. Това предизвика проблеми с доставките на вътрешния пазар, като недостигът се изчислява на около 10% от потреблението през 2023 година.

Ако препоръката на регулатора бъде одобрена, това ще има отражение върху газовите пазари, които вече са под натиска от войната в Украйна. Заради инвазията на Русия в страната търсенето на алтернативни доставки газ в Европа и Азия се увеличи и това повиши цената на втечнения газ. Затова и австралийските износители продадоха големи количества, които не бяха предварително договорени, посочва още Ройтерс.

Министърът на ресурсите Мелайн Кинг коментира, че няма желание да се намесва в дългосрочните договори на износители. Според анализатори в страната обаче тази нейна позиция ще бъде критикувана сред нейните съпартийци, които ще настояват за мерки в защита на индустрията и запазване на работните места в страната.

Все пак наблюдателите се съмняват, че правителството ще предприеме прекалено строги мерки за ограничаване на износа.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК