Това не е живот - оплождат момичета в Нигерия във "ферми за бебета"

"Всяка нощ плача, преди да заспя", споделя Тимиприе, подмамена от чичо си с обещания за университет

30.07.2022 | 18:23 Редактор: Елеонора Танева
Това не е живот - оплождат момичета в Нигерия във

В Нигерия повечето жертви на трафик на хора са деца. Трафикът се извършва по много причини - домакинства работа, сексуална експлоатация, използването на децата като част от военни отряди, принудително просене, кражба на органи и дори насилствено сурогатно майчинство във "ферми за бебета", където ги оплождат и принуждават да раждат. Най-често жертва стават момичета между 12 и 17 години.

Тимиприе споделя как съпругата на чичо ѝ ѝ е казала, че искат да я заведат с тях в Лагос, където ще се грижат за нея и ще я изпратят в университет. 

"Тези обещания много ме развълнуваха. Веднага реших, че искам да замина с тях", споделя момичето, което за първи път разказва историята си.

По това време Тимиприе е на 16 и живее в южната част на Нигерия, в малко село на около 350 километра от столицата Лагос. Животът в родното ѝ място е труден. Родителите ѝ едва успяват да изхранват Тимиприе и десетте ѝ братя и сестри и затова бързо се съгласяват да я изпратят в столицата.

Вместо да учи, тя се буди всяка сутрин в 3 часа, а дните ѝ минават в домакински задължения и грижа за тризнаците на чичо ѝ. Винаги яде бързо, за да не си навлече проблеми. Веднъж, когато не успява да излезе достатъчно бързо от колата, леля ѝ затиска ръката на момичето с вратата на автомобила. Въпреки ужасната болка същата вечер тя е принудена да изпере на ръка дрехите на тризнаците.

Ужасът на живота на Тимиприе в Лагос не свършва дотук - чичо ѝ я тормози сексуално. Влиза в банята, докато тя се къпе или в стаята ѝ нощем. 

"Всяка нощ плача, преди да заспя", казва тя пред DW. Споделя, че не може дори да се обади на родителите си, защото няма нито телефон, нито пари.

Тя е твърде уплашена, за да напусне семейството на чичо си, който по думите ѝ, е адвокат и влиятелен човек. 

Момичето се среща с журналистите тайно в къщата на съсед, докато леля ѝ и чичо ѝ отсъстват. Тя сподели историята си с надеждата да помогне за предотвратяване на трафика на други деца. 

Тимиприе има и послание към родителите: "Не поверявайте детето си на никого, за да се грижи за него вместо вас." 

Бедността се разглежда като основна причина за уязвимостта на децата. 

Търговците на хора са най-склонни да се обръщат към "най-бедните и най-уязвимите", както и към "неграмотните и психологически слабите", се посочва в проучване на "Pathfinders Justice Initiative" - организация, която работи с нигерийски жертви на трафик.

Трафикантите рядко биват осъдени. В доклада за трафика на хора в Нигерия за 2021 г., изготвен от правителството на САЩ, се съобщава само за 36 присъди. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК