Кремъл към САЩ: Размяната на затворници да бъде договорена тихо и без много шум

Вашингтон е предложил на Русия сделка, чрез която Грайнър и Пол Уилан да бъдат освободени и върнати в САЩ

28.07.2022 | 22:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Кремъл към САЩ: Размяната на затворници да бъде договорена тихо и без много шум

Кремъл заяви днес, че възможната размяна на затворници със Съединените щати за американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, трябва да бъде договорена тихо и без много шум, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви вчера, че Вашингтон е предложил на Русия сделка, чрез която Грайнър и друг американец, задържан в руски затвор - Пол Уилан, да бъдат освободени и върнати в Съединените щати. Според осведомен източник американското правителство е подложило да размени осъдения руски търговец на оръжия Виктор Бут за Грайнър и Уилан.

Попитан какво смята за американското предложение, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че размяната на затворници обикновено се договаря без знанието на широката общественост. "Ние знаем, че подобни въпроси се обсъждат, без да се оповестява подобна информация", каза Песков в отговор на запитването. "Обикновено обществеността научава за това, когото аргументи са вече приложени.", допълни той.

Песков подчерта, че "не са финализирани никакви споразумения" и отказа да даде повече информация, съобщи Асошиейтед прес.

В отделно изявление говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руски и американски представители са провели преговори за евентуална размяна на затворници, но "все още не се е стигнало до окончателен резултат". "Ние изхождаме от предположението, че трябва да се отчетат интересите и на двете страни по време на преговорите", заяви Захарова.

Вчерашните коментари на държавния секретар Антъни Блинкън са първия случай, в който американското правителство публично оповестява, че предприема сериозни мерки за освобождаването на Грайнър.

Бритни Грайнър, която е двукратен олимпийски златен медалист и част от отбора на Финикс Мъркюри, състезаващ се в Женската национална баскетболна асоциация (WNBA) бе арестувана на летище в Москва през средата на февруари, като в нейния багаж бяха открити течности за електронни цигари, съдържащи масло от канабис, пише БТА.

В разрез с досега водената политика Антъни Блинкън заяви, че очаква да разговаря с руския външен министър Сергей Лавров, с когото да обсъдят предложената сделка за размяна на затворници, както и някои други въпроси. Това ще бъде първият им телефонен разговор, откакто Русия нахлу в Украйна, уточни Асошиейтед прес.

Русия от години проявява интерес към освобождаването на Виктор Бут, руски търговец на оръжия, наричан още "Търговецът на смърт". Той беше осъден на 25 години затвор през 2012 г. в САЩ по обвинения, че е извършвал незаконна продажба на оръжия на стойност милиони долари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК