"Биг брадър" в Интернет - как Ердоган превърна Турция в страна на страха

Доставчиците ежечасно изпращат на правителството сведения за трафика на всички потребители

28.07.2022 | 07:38 Редактор: Тодор Петров

Вместо да влезе в първата лига, демокрацията в Турция потъна след идването на власт на Реджеп Ердоган. Турция е на едно от първите места по липсата на полово равноправие и по организирана престъпност. А що се отнася до свободата на медиите - 38 журналисти бяха арестувани, а на останалите им бяха затворени устата с юридически или финансов натиск.

Правителството наложи атмосфера на страх, както в дистопиите - слоганът "Биг брадър те наблюдава" е реалност в днешна Турция. И това изобщо не е шега. Без каквито и да било съдебни правомощия правителството започна да събира дигиталните данни на гражданите, при това не само на тези, които са заподозрени в нещо. 

По разпореждане на подчинената на президентството Служба за информационни технологии и комуникации доставчиците ежечасно изпращат на правителството сведения за трафика на всички потребители. Информации като местонахождението, посетените страници и осъществените контакти в WhatsApp се предават директно на управляващите, пише DW.

В държавата на Ердоган са забранени дори тържествените заключителни церемонии в университетите - поради опасения от възможни протестни акции. А редица музикални фестивали бяха отменени под странни предлози, като съображения за сигурност или за да не се консумира алкохол.

Всичко това не минава безнаказано за управляващите - опозицията вече ги изпреварва в допитванията с цели 17 процента, колкото и да се опитват да разкрасяват действителността, отбелязва Бюлент Мумай във ФАЦ. Наблюдатели и коментатори са единодушни, че турското правителство се опитва да отклони вниманието на обществеността от неприятните теми.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК