Как Лавров затвърди руското влияние в Африка с визитата си

Той намери признаци на приятелство, когато храните в континента рязко поскъпнаха заради нахлуването в Украйна

27.07.2022 | 13:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как Лавров затвърди руското влияние в Африка с визитата си

Сергей Лавров е на посещение в Африка, където ще се опита да намери признаци на приятелство в момент, в който рязкото поскъпване на храните заради нахлуването в Украйна засегна сериозно континента. И успя да ги намери, пише в свой материал Financial Times.

Начинът, по който беше посрещнат руският министър от дългогодишния лидер на Конго Денис Сасу Нгуесо в понеделник и приятелската среща с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси ден по-рано, показват, че водещият руски дипломат продължава да се радва на добро отношение от някои лидери на континента.  

Обиколката на Лавров в Египет, Република Конго, Уганда и Етиопия идва в момент, когато африканските страни се борят с растящите цени на храните и изкуствените торове. Въпреки че Западът се опита да изолира Москва заради конфликта, посрещането, което получи той, показа колко е силно руското влияние в Африка.

"Това, което Западът класифицира като нация парий, не е задължително да се отнася и за останалия свят", каза Комфорт Еро, президент на мозъчния тръст Crisis Group. "За Русия става въпрос да изгради съюзи и да покаже на Запада, че не е спечелил тази битка".

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК