Османи: Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език на омразата

"Езикът на омразата не е свързан с работата на Историческата комисия", посочи той

26.07.2022 | 15:30 Редактор: Ваня Кузманова
Османи: Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език на омразата

Различните исторически интерпретации не трябва да са причина за език на омразата, съобщи министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи след среща с португалския си колега Жоао Гомеш Кравиньо.

"Езикът на омразата не е свързан с работата на Историческата комисия. Очевидно е, че сме навлезли в една негативна тенденция на отношения, в която избираме по-остри думи към другия, обиждайки гражданите и държавите от едната и от другата страна. Трябва да спрем подобна тенденция, ако искаме да бъдем приятели и съюзници в ЕС. Нямаме интерес да бъдем в негативна тенденция на отношения и говорене с Република България", каза Османи.

Речта на омразата, обаче, трябва да се следи и в Република България, допълни министърът, цитиран от БГНЕС. 

"Знаете, че имаше случаи, когато след горящия автобус на магистралата имаше български гражданин, който обиждаше загиналите в автобуса. Българското правителство реагира незабавно, като задържа гражданина. Така че говорим за този вид реч на омразата, за да затворим този токсичен кръг от отношения, в който влязохме, и да отворим нова страница на приятелството", допълни Османи.

В следващите дни Османи ще се срещне с македонската част от Историческата комисия, за да бъдат обсъдени следващите стъпки в двустранните отношения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК