По-евтиният живот в Европа става все по-привлекателен за американците

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации

21.07.2022 | 15:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
По-евтиният живот в Европа става все по-привлекателен за американците

Все повече американци се местят в Европа, прекосявайки Атлантическия океан заради растящите разходи за живот, надутите цени на жилищата, поскъпващия долар и политическите сътресения у дома, съобщава Bloomberg.

Италия, Португалия, Испания, Гърция и Франция са сред най-популярните дестинации. Sotheby’s International Realty казва, че заявките на американци да се преместят в Гърция са нараснали с 40% през периода април-юни на годишна база. Във Франция и Италия търсенето от страна на американци е най-високото от поне три години, посочва специалистът в Knight Frank Джак Харис. А американците формират 12% от приходите на Sotheby’s в Италия през първото тримесечие спрямо само 5% преди година.

Пенсионерите и богаташите традиционно са основните американски купувачи на имоти в Европа. Но относително евтините жилища – особено в по-малките градове – и засилването на работата от вкъщи направиха континента привлекателен за по-широк кръг от хора, включително онези, които са по-млади се оказват изтикани от жилищния пазар у дома заради цените.

Растящата престъпност в някои американски градове и политическите разделения също карат американците да гледат отвъд океана в търсене на по-спокоен живот, подкрепен от еврото, което спадна до паритет спрямо долара за пръв път от над 20 години.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК