Германците се къпят все по-бързо или по-рядко, дори министър "прескача" душа

В разгара на лятото се опитват да пестят енергия

21.07.2022 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева
Германците се къпят все по-бързо или по-рядко, дори министър

62% от германците са намалили времето за къпане, за да правят икономия, или се къпят по-рядко. Това сочат резултатите от проучване на социологическия институт INSA по поръчка на "Билд".

Според проучването това са предимно от привърженици на "Зелените", от които 33% признават, че се къпят по-рядко и по-бързо, отколкото преди няколко месеца.

45% от анкетираните планират или вече са започнали да се подготвят за потенциално студена зима, например чрез закупуване на генератор за спешни случаи. Други 44% са готови да участват в демонстрации срещу високите цени на енергията, а 50% не подкрепят идеята за протести.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек заяви по-рано в интервю за "Шпигел", че взема по-рядко душ поради необходимостта от пестене на енергия. 

"Никога през живота си не съм се къпал и пет минути. Къпя се бързо", уточни министърът, цитиран от БГНЕС. От своя страна германският канцлер Олаф Шолц, коментирайки препоръката към всички жители на ФРГ да намалят времето за къпане, заяви: "Мисля, че министърът искаше само да се изкаже от свое име по този въпрос, а не да казва на другите какво да правят."

На 23 юни германското правителство повиши степента на готовност за реагиране на ситуацията с ограничените доставки на газ до втора от общо три. Това би трябвало да позволи на съоръженията за съхранение на газ да бъдат запълнени за зимата въпреки намалените доставки от Русия.  Втората степен означава, че правителството има право да препоръчва на компаниите да пестят газ. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК