Безнаказаност в Афганистан: ООН съобщи за стотици убийства, изтезания и арести

Документирани са повече от 200 случая на жестоки, нечовешки или унизителни наказания

20.07.2022 | 15:29 Редактор: Теодора Патронова
Безнаказаност в Афганистан: ООН съобщи за стотици убийства, изтезания и арести

Откакто завзеха властта миналата година, талибаните са извършили стотици нарушения на правата на човека в Афганистан, включително извънсъдебни убийства и изтезания, съобщи ООН.

"Не може да се отрече, че констатациите в нашия доклад са изключително сериозни", заяви на пресконференция в Кабул Маркус Потцел, изпълняващ длъжността ръководител на мисията на ООН в Афганистан (UNAMA).

Откакто свалиха предишното подкрепяно от Запада правителство, талибаните редовно отричат обвиненията в нарушаване на правата, но в доклада на UNAMA, публикуван днес, са изброени множество случаи.

В него са документирани 160 твърдения за извънсъдебни убийства, 56 случая на изтезания и малтретиране и повече от 170 произволни ареста и задържания срещу бивши правителствени служители и членове на националните сили за сигурност от август насам.

Най-често срещаните методи на изтезания включват ритане, удряне и блъскане, побой с кабели и тръби и използване на електрошокови устройства.

Документирани са повече от 200 случая на жестоки, нечовешки или унизителни наказания, включително побой над собственици на магазини за това, че не посещават джамия, и повече от 100 случая на прекомерна употреба на сила.

След края на войната сигурността в цялата страна значително се е подобрила, а броят на жертвите сред цивилното население е намалял.

Въпреки това талибаните, известни с бруталния си терор в периода 1996-2001 г., рязко ограничиха свободите на афганистанците, особено на жените и момичетата.

UNAMA получи 87 доклада за насилие срещу жени и момичета, включително убийства, изнасилвания, самоубийства, принудителни бракове, включително детски бракове, нападения и побои, както и два случая на убийство в името на честта - от които нито един не е регистриран в официалната съдебна система.

Сред документираните случаи са двойка, която е била публично убита с камъни, след като е била обвинена в изневяра.

Фиона Фрейзър, ръководител на мисията на ООН за правата на човека в Афганистан, заяви, че в Афганистан "преобладава безнаказаността", и призна, че е възможно да има недостатъчно докладване на обвиненията, съобщи БГНЕС.

Тя заяви, че UNAMA е "особено загрижена" за участието на религиозната полиция и разузнавателната служба на талибаните в злоупотребите.

UNAMA заяви, че повече от 700 цивилни граждани са били убити и поне 1400 ранени при нападения, приписвани главно на местния клон на "Ислямска държава", както и от невзривени мини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК