Спешни мерки в Нидерландия: Снегорини ръсят сол по пътищата заради горещините

Много подвижни мостове в Амстердам бяха охладени с вода

19.07.2022 | 15:53 Редактор: Ваня Кузманова
Спешни мерки в Нидерландия: Снегорини ръсят сол по пътищата заради горещините

Общинските власти и частният сектор в Нидерландия взеха спешни мерки, тъй като температурите се покачиха до близо 40 градуса, предаде ДПА.

Властите пуснаха снегорини, които посипаха определени пътища със сол, за да се понижи температурата на повърхността им. 

Обяснението е, че солта извлича влагата от въздуха, което води до охлаждащ ефект върху асфалта. При такива условия асфалтът може да се нагрее до 50 градуса.  

Най-голямата верига супермаркети в Нидерландия заяви, че няма да доставя хранителни продукти до домовете на клиенти, за да не разнасят шофьорите ѝ хранителни стоки в изпепеляващото слънце. Клиенти изразиха недоволството си в социалните мрежи.

Много подвижни мостове в Амстердам бяха охладени с вода, за да се намали разширението на стоманата от покачените температури и да се предотврати блокиране. Мостовете често трябва да се повдигат или завъртат, за да може плавателните съдове да преминат през каналите, предаде БТА. 

Местната метеорологична служба съобщи, че температурите ще стигнат до 39 градуса в провинция Лимбърх в югоизточната част на страната, а в югозападната крайбрежна провинция Зелант градусите ще надвишат 38, където по принцип е по-хладно.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК