Защо Зеленски удари приятеля си от детството - шефът на тайните служби?

Украинският президент иска да засили контрола върху армията и службите за сигурност, твърдят анализатори

19.07.2022 | 12:20 Редактор: Елеонора Танева
Защо Зеленски удари приятеля си от детството - шефът на тайните служби?

Украинският президент предприе неочакван ход с отстраняването на главния прокурор и шефа на службите за сигурност.

Според анализатори целта на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП.

Иван Баканов и Ирина Венедиктова са отдавнашни сътрудници на Зеленски. При това отстраненият шеф на тойните служби е приятел от детинство на украинския президент. Двамата са израснали град Кривой Рог, в южната Днепропетровска област, пише БТА.

Много украински медии твърдят, че истинската причина за отстраняването на Баканов е, че той не е работил в разузнаването и затова не е имал авторитет пред подчинените си, отбелязва ДПА. Той е ръководил телевизия, преди да се присъедини към предизборната кампания на своя приятел Зеленски. След като стана президент, го постави начело на СБУ.

За временен началник на службата беше назначен Васил Малюк, който бе заместник на Баканов. Според медийни публикации Малюк е разкритикувал неотдавнашния арест на бивш високопоставен служител на СБУ, който е обвинен в държавна измяна, защото предоставял информация на Русия след началото на войната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК