Предварителните преговори за прием на Северна Македония в ЕС стартират в понеделник

"Ако нещата бяха толкова добри за Република Северна Македония, полицията нямаше да се чувства като в Бейрут", смята опозиционерът Християн Мицкоски

16.07.2022 | 18:45 Редактор: Петя Кръстева

Македонският парламент одобри на т.нар. "френско предложение" за стартиране на преговори за членство в Европейския съюз. Това се случи на третия ден от началото на обсъждането, което беше белязано с остри реплики, обиди и почти физическа саморазправа. В крайна сметка, след като част от опозиционните партии, които са против предложението, напуснаха залата - 68 депутати го подкрепиха при гласуването. Тази вечер правителството в Скопие ще се събере на заседание.

Приемането на заключенията беше посрещнато от депутатите от управляващата коалиция със ставане на крака и аплодисменти. Управляващите смятат, че преговорната рамка гарантира защита на македонската идентичност и език, а също и бърз старт на преговори с Европейския съюз. 

"Поздравления и огромни благодарности към народните представители, които днес гласуваха за европейското бъдеще на страната. Няма по-голям патриотизъм от подкрепата за просперитета на страната и решенията, които са от най-висок интерес за държавата и гражданите. Най-накрая македонският език ще отекне навсякъде в Европа. Така се обича държавата - с мъдри и държавнически решения!", коментира министър-председателят на страната Димитър Ковачевски. 

Опозиционните формации ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" настояваха за отхвърляне на предложението, което според тях означава пряка "асимилация и българизация на македонския народ. 

"Ако нещата бяха толкова добри за Република Северна Македония, полицията нямаше да се чувства като в Бейрут. Управляващите завършиха предателството, но трябва да знаят, че заедно с народа ще победим в тази борба. Вярвайте, ще победим! Благодаря ти, народе мой! Това не е краят", заяви в отговор лидерът на ВМРО - ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

"Абсурдното държане на Албания като заложник свърши. Най-накрая! Вече няма никакви пречки пред преговорите за членство на Албания в ЕС", констатира и албанският премиер Еди Рама.  

Реакциите от Брюксел също не закъсняха.  Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поздравиха Република Северна Македония. 

В понеделник се очаква и първата междуправителствена конференция, на която ще се даде началото на предприсъединителните преговори.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК