fallback

ЕЦБ наблюдава внимателно спада на еврото заради потребителските цени

Според управителя на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой инфлацията ще остане висока до началото на 2023 г.

16.07.2022 | 10:57 Автор: Теодора Патронова

Европейската централна банка наблюдава спада на еврото заради ефекта му върху потребителските цени, каза управителят на Централната банка на Франция, информира Bloomberg.

"Това е добра новина за активността, тъй като подкрепя износителите, но за съжаление повишава малко инфлацията", заяви управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало, след като стойностите на еврото и долара почти се изравниха. "Валутният курс не е нещо, което ние определяме, но го следим, защото той има значение за инфлацията".

Спадът на единната европейска валута до най-ниското ниво за последните две десетилетия във вторник достигна до границата на паритет с долара, на фона на рязкото повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и нарастващата вероятност от рецесия в Европа.

Досега ЕЦБ устояваше на агресивното затягане на политиката, разгърнато от централните банки по света, като сигнализира, че този месец ще повиши лихвените проценти с четвърт пункт. Затруднената икономика увеличава вероятността тя да се придържа към този по-бавен темп, което би увеличило разликата в лихвените проценти и би направило еврото още по-малко привлекателно за инвеститорите.

Запитан за инфлацията, Вилерой заяви, че тя ще остане висока до началото на 2023 г.

 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback