ЕЦБ наблюдава внимателно спада на еврото заради потребителските цени

Според управителя на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой инфлацията ще остане висока до началото на 2023 г.

16.07.2022 | 10:57 Редактор: Теодора Патронова
ЕЦБ наблюдава внимателно спада на еврото заради потребителските цени

Европейската централна банка наблюдава спада на еврото заради ефекта му върху потребителските цени, каза управителят на Централната банка на Франция, информира Bloomberg.

"Това е добра новина за активността, тъй като подкрепя износителите, но за съжаление повишава малко инфлацията", заяви управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало, след като стойностите на еврото и долара почти се изравниха. "Валутният курс не е нещо, което ние определяме, но го следим, защото той има значение за инфлацията".

Спадът на единната европейска валута до най-ниското ниво за последните две десетилетия във вторник достигна до границата на паритет с долара, на фона на рязкото повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и нарастващата вероятност от рецесия в Европа.

Досега ЕЦБ устояваше на агресивното затягане на политиката, разгърнато от централните банки по света, като сигнализира, че този месец ще повиши лихвените проценти с четвърт пункт. Затруднената икономика увеличава вероятността тя да се придържа към този по-бавен темп, което би увеличило разликата в лихвените проценти и би направило еврото още по-малко привлекателно за инвеститорите.

Запитан за инфлацията, Вилерой заяви, че тя ще остане висока до началото на 2023 г.

 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК