Освиркаха Фон дер Лайен в македонския парламент. Тя: Европа ви очаква

Докато течеше ключовото заседание, по сградата на парламента полетяха яйца

14.07.2022 | 15:41 Редактор: Теодора Патронова
Освиркаха Фон дер Лайен в македонския парламент. Тя: Европа ви очаква

T. нар. френско предложение за начало на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз в този час се обсъжда в парламента в Скопие. В началото на заседанието обръщение към депутатите направи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която преди това се срещна с премиера Димитър Ковачевски и с президента Стево Пендаровски. 

Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член. Това заяви Фон дер Лайен в обръщението си към депутатите.

В изказването си тя подчерта постигнатите от Скопие успехи по пътя към еврочленството и подчерта, че е настъпил моментът "всички да отправим поглед напред и да използваме възможността да започнем преговори за присъединяване и да работим заедно по пътя, който ще ви отведе до ЕС".

"Много от вас са разочаровани, че страната ви все още не е започнала преговори за присъединяване. Аз също. Европейската комисия през последните 13 години препоръчва започване на преговори и, разбира се, бяхте бъдете разочаровани, че преговорите с ЕС не започнаха веднага след Преспанското споразумение. Това беше горчиво, но вие никога не се отказахте. Всички ние заедно никога не се отказахме. Заедно следвахме мечтата си за Европейски съюз и заедно ще превърнем тази мечта в реалност", заяви Фон дер Лайен.

Речта на Фон дер Лайен беше посрещната с освирквания от опозицията в РСМ, чиито представители носеха тениски с надпис "Не". А докато течеше ключовото заседание, по сградата на парламента полетяха яйца. Протестите и днес са организирани от ВМРО-ДПМНО и партията

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК