Разбраха се за украинското зърно, край на риска милиони хора по света да гладуват

Над 20 млн. т пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и други зърнени храни все още са блокирани

14.07.2022 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

За първи път от края на месец март очи в очи се срещнаха представители на Украйна и Русия. На преговори в Истанбул между двете страни и с присъствието на делегация на ООН беше постигнато споразумение за възобновяване на износа на украинско зърно. Участниците в срещата се договориха да бъде създаден координационен център, който ще осигури безопасността на морските маршрути.

Това поражда надежди за край на риска милиони по света да са изложени на опасност от гладна смърт.

"Следващата седмица украински и руски делегати се съгласиха да се срещнат отново в Турция. Тогава ще бъде подписано споразумението. Страните ще включат съвместен контрол за проверка на зърното на пристанищата, а Анкара гарантира безопасността на износните маршрути през Черно море", каза министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар.

"Това е важна крачка към всеобхватно споразумение за осигуряването на безопасен и надежден износ на храни от Украйна през Черно море. Необходима е още техническа работа, за да се материализира постигнатият напредък", категоричен бе генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Украйна е оптимист за сделката за повторно отваряне на Черно море.

"Украинската делегация ми докладва, че има напредък. В следващите дни ще договорим подробностите с генералния секретар на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Над 20 милиона тона пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и други зърнени храни все още са блокирани в складове и силози и не могат да бъдат изнесени от Украйна към други страни. В последните седмици Киев успя да изпрати част от зърното си по суша през устието на река Дунав се отваря нов военноморски маршрут. Но само 2,5 милиона тона са били изнесени миналия месец.

Твърди се, че руският черноморски флот спира всякакви влизащи или излизащи пратки, а има и доказателства, че руските сили са откраднали и изнесли украинско зърно.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
112
преди 1 година
Какъв е този измислен риск от глад, като Украйна произвежда по-малко от 1% от световния добив?!? Измишльотини... Сигнализирай за неуместен коментар