Унгария обяви енергийно извънредно положение: Краят на цените не се вижда

Правителството на Орбан нареди забрана за износ на енергийните източници

13.07.2022 | 20:04 Редактор: Искра Ангелова
Унгария обяви енергийно извънредно положение: Краят на цените не се вижда

В сряда Унгария обяви енергийно извънредно положение, тъй като цените на изкопаемите горива в Европа продължават да се покачват драстично, съобщи ръководителят на кабинета на министър-председателя Гергей Гуяш след заседанието на кабинета, председателствано от унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

"Европа най-вероятно няма да има достатъчно газ за есенния и зимния отоплителен сезон", каза Гуяш, добавяйки, че правителството предприема стъпки за защита на унгарските доставки, разкривайки план от седем точки, който ще влезе в сила през август.

цен

Правителството на Орбан нареди забрана за износ на енергийни източници и премахна дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, използващи енергия над средните нива на потребление.

Гуяш подчерта, че целта е да се запазят запасите от природен газ преди отоплителния сезон и че потребителите, които използват повече от средното ниво, трябва "да направят потреблението си по-умерено или да плащат пазарната цена".

"Мерките, които включват също така и план за увеличаване на вътрешния добив на природен газ до 2 млрд. куб. метра от досегашните 1,5 милиарда, ще влязат в сила от август, за да се гарантира непрекъснатото снабдяване с енергия през зимата", каза шефът на кабинета на Орбан, цитиран от БНР.

"Цените на енергията в Европа скочиха до небето в резултат на войната и санкциите", отбеляза Гуяш, подчертавайки, че цената на електроенергията се е увеличила повече от пет пъти, докато цените на газа са скочили шест пъти, като "краят не се вижда".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК