Рекордно висока инфлация за юни отчетоха Франция и Испания

Повишението се дължи в голяма степен на скока с 33,1% при цените на електроенергията

13.07.2022 | 16:03 Редактор: Ваня Кузманова
Рекордно висока инфлация за юни отчетоха Франция и Испания

Инфлацията във Франция се е ускорила до нов рекорден максимум през юни, каквито бяха и предварителните прогнози. Това сочат окончателните данни на Националния статистически институт (Insee), цитирани от ДПА.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е скочил до 6,5% през юни спрямо 5,8% през май, според очакванията от 30 юни.

Това е най-високата инфлация от 1997 година, откогато има налични данни. На национално равнище инфлацията се е ускорила, както се очакваше, до 5,8% през юни спрямо 5,2% през май.

Повишението на инфлацията се дължи в голяма степен на скока с 33,1% при цените на електроенергията. Хранителните стоки са поскъпнали с 5,8% през юни спрямо същия месец на миналата година, а услугите - с 3,3%.

Междувременно растежът на цените при промишлените продукти се е забавил от 3% до 2,5%. Потребителските цени са се повишили със стабилен темп от 0,7% на месечна основа през юни, информира БТА. 

В Испания индексът на потребителските цени се е повишил с 10,2% миналия месец, потвърждавайки предварителната оценка на Националния статистически институт (INE), съобщи днес в. "Паис". 

Инфлацията в Испания не е достигала двуцифрена стойност от април 1985 година, което е 37-годишен рекорд. Това се дължи в голям степен на скок с 40,7% на цените на горивата, което прави транспорта като цяло по-скъп с 19% спрямо миналата година. Хранителните стоки и безалкохолните напитки са поскъпнали с 12,9%. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК