Македонското правителство съзря в протестите опит за сваляне на кабинета

Българското външно министерство изпрати нота до Северна Македония

12.07.2022 | 19:30 Редактор: Петя Кръстева

Управляващите в Северна Македония одобриха стартирането на преговори за членство в Европейския съюз (ЕС). Против са единствено депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и крайнолявата проруска "Левица". 

Междувременно от партията на Димитър Ковачевски обвиниха опозицията за безредиците по време на протестите в Скопие и откриха връзка между партията на Християн Мицкоски и Москва. 

"Руските знамена на протестите, обидите към нашите съграждани от други народи и етнически общности в страната са ясно доказателство, че протестите не са срещу европейското предложение, а неуспешен опит за сваляне на правителството и имат за цел да създадат етнически конфликт и да дестабилизират страната" , смята депутатът от СДСМ Дарко Каевски. 

Заради антибългарските лозунги на протестите в Скопие българското външно министерство изпрати нота до Северна Македония, в която изразява притеснение от случилото се. Ето какво гласи тя:

"Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство". 

Протести срещу френското предложение имаше и снощи. Шествието премина от сградата на правителството до парламента. Демонстрантите развяваха македонски знамена и скандираха френското предложение да бъде отхвърлено.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК