Елизабет Борн оцеля при първия вот на недоверие срещу френското правителство

Оставката беше подкрепена от 146 от 577-те депутати

11.07.2022 | 22:37 Редактор: Елеонора Танева
Елизабет Борн оцеля при първия вот на недоверие срещу френското правителство

Премиерът на Франция Елизабет Борн оцеля при първото искане за вот на недоверие към правителството ѝ, внесено от крайната левица в новоизбрания парламент.  Предложението, което трябваше да събере 289 гласа "за", за да успее, беше подкрепено от едва 146 от 577-те депутати в Националната Асамблея на Франция след близо три часа дебат.

По време на дебата Борн обвини движенето на Меланшон, че отклонява парламентарното време от важни теми.

"Дами и господа, днес бихме могли да работим за доброто на френския народ. Вместо това обсъждаме вот на недоверие, който се основава на предполагаемите ми намерения и който пречи на работата на парламента и следователно на желанието на френския народ“, каза Борн пред парламента преди самото гласуване, цитирана от БНР.

Борн беше назначен от президента Еманюел Макрон през май, или месец преди парламентарните избори, на които управляващата центристка партия загуби мнозинството си.

61-годишната Елизабет Борн даде да се разбере, че възнамерява да разчита на гласовете на опозиционните партии, за да приеме законодателство, като дясната Републиканска партия се смята за решаваща за нейното бъдеще на премиерския пост.

Подкрепата от 62-мата републиканци ще бъде достатъчна, за да може правителството да приеме закони по време на живота на този парламент, посочва Франс прес.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК