След лицево разпознавана в метрото в Русия арестуват обявилите се срещу войната

Балонът на наблюдението тепърва ще се разраства

11.07.2022 | 20:37 Редактор: Теодора Патронова
След лицево разпознавана в метрото в Русия арестуват обявилите се срещу войната

Удобно, безконтактно, бързо - така рекламират "FacePay", руската услуга за купуване на билети чрез лицево разпознаване. Хората, които са се регистрирали предварително онлайн с биометричните и банковите си данни, просто поглеждат за кратко към камерата на терминала при влизане в метростанцията. След това бариерата се отваря. Цената на пътуването се изтегля автоматично от сметката на пътуващия.

Всичко звучи много добре. На практика обаче иновативната технология на първо място служи на не на клиентите, а на властите.

"Те изобщо не го крият. По принцип те съвсем открито казват, че разпознават лица с тези технологии", обяснява Дария Короленко, адвокат в платформата за граждански права OVD-Info. Организацията е известна с документирането на арести и на ръста на държавните репресии. 

"Хората ни пишат: "Арестуваха ме в метрото". Те съобщават, че полицаите са се аргументирали или със системата за разпознаване на лица, или с база данни", разказва Короленко. "Но не обясняват за какъв вид база данни става въпрос. Понякога казват, че въпросното лице е участвало в протести и затова е било арестувано. Или пък са били активни в интернет и затова са задържани.

Това означава, че обявилите се срещу войната в Украйна са особено уязвими, обяснява адвокатката. В Русия войната може да бъде наричана единствено "специална военна операция", а дори и най-незначителната форма на протест може да доведе до правни последици, пише DW.

Нито самата база данни, нито софтуерът, използван за разпознаване и сравняване на лица, са основният проблем, казва експертът по информационни технологии и интернет активист Михаил Климарев. "Технологията е еднаква във всички страни. Но приложението ѝ е различно", казва той. 

Според експерта в авторитарните държави като Русия, Иран и Китай силите за сигурност вече имат пълен и безконтролен достъп до подобни данни. А когато те разполагат с толкова огромна власт, това е много опасно.

Климарев смята, че онова, което той нарича "балон на наблюдението", тепърва ще се разраства в бъдеще. IT експертът не вярва, че е било съвпадение как изискването за носене на маска в московското метро е било отменено малко след началото на първите антивоенни протести.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Има Господ,как не ви е срам,да пишете такива измышлетини.Льжа най голям грях. Сигнализирай за неуместен коментар