САЩ обвиниха Русия за кризата в Шри Ланка: Виждаме въздействието на агресията

"Ние сме загрижени за последиците по света", каза Антъни Блинкен

10.07.2022 | 16:21 Редактор: Искра Ангелова
САЩ обвиниха Русия за кризата в Шри Ланка: Виждаме въздействието на агресията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя, че ограниченията върху износа на украинско зърно от Русия може да е допринесло за сътресенията в Шри Ланка и изрази опасения, че това може да предизвика други кризи.

"Виждаме въздействието на тази руска агресия, която се проявява навсякъде. Тя може да е допринесла за ситуацията в Шри Ланка. Ние сме загрижени за последиците по света", каза Блинкен пред репортери в Банкок.

Той отново призова Русия да позволи на около 20 милиона тона зърно да напуснат Украйна.

"Това, което виждаме по света, е нарастваща продоволствена несигурност, която беше значително изострена от руската агресия срещу Украйна", допълни Блинкен.

Той добави, че несигурността се чувства и в Тайланд, където цените на торовете са "скочили до небето" поради блокадата. "Това е важно, особено в оживена земеделска страна като Тайланд, защото при липса на тор това означава, че през следващата година добивите ще намалеят, цените потенциално ще се повишат", подчерта държавният секретар на САЩ.

От седмици Шри Ланка е разтърсена от вълнения, предизвикани от остър недостиг на храна и гориво. Президентът Готабая Раджапакса се съгласи да се оттегли, след като протестиращи нахлуха в официалната му резиденция в събота. Русия казва, че ще позволи на украинските кораби, натоварени с хранителни продукти, да напуснат, ако украинската армия разминира нейните пристанища. Киев отхвърля предложението, страхувайки се за безопасността на своето черноморско крайбрежие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК