Учени предупреждават: ГМО-пшеница може да удвои световното производство

Тя е най-широко отглежданата култура в света

10.07.2022 | 18:59 Редактор: Искра Ангелова
Учени предупреждават: ГМО-пшеница може да удвои световното производство

Световното производство на пшеница може да се удвои, за да се изхранят милиони и да се спести земя, твърдят учени. Единственият начин за това е използването на генномодифицирана пшеница.

Пшеницата е най-широко отглежданата култура в света, и е на второ място след ориза по отношение на консумация от хората. Глобалната реколта от пшеница се оценява на 750 милиона тона.

Според учените глобалното производство на пшеница може да се удвои чрез достъп до "неизползвания генетичен потенциал" на културата: със съвременни техники като бързо размножаване и редакция на гени, в лаборатории могат да се създадат нови сортове пшеница, съобразени с всеки регион, в който се отглеждат.

В зависимост от техните гени, различните сортове пшеница улавят вода, слънчева светлина и хранителни вещества по различни начини. Учените предполагат, че с редакция на генома пшеничните култури биха могли да осигурят по-висок добив на декар, информира БГНЕС.

В изследването се коментира подобряването на генетичната разлика в добивите, която ще помогне за изхранването на нарастващото население на света, но и ще намали натиска за превръщане на дивите местообитания в земеделски земи. Документът, обаче, не отделя никакво внимание на влиянието на ГМО-културите на здравето на човека.

Пшеницата е била опитомена за първи път от човека преди около 11 000 години.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 1 година
От повече от 10 години всички земеделци в ЕС са задължени да оставят пустеещи 10% от обработваемите си площи,изчислете сами загубите от общата земеделска площ и ще разберете лицемерието и лобизма Сигнализирай за неуместен коментар