Зеленски обясни за уволнението на посланика в Германия и други четирима първи дипломати

МВнР на Украйна вече подготвя заместници за овакантените позиции

10.07.2022 | 07:54 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски обясни за уволнението на посланика в Германия и други четирима първи дипломати

Украинският президент Володимир Зеленски обясни уволненията на петима дипломати, сред които е и посланикът в Германия Андрий Мелник. С поред президентът отстранява от длъжност и посланиците на Украйна в Норвегия, Чешката република, Унгария и Индия. В документа не се посочва защо е направено това, нито с какво ще се занимават уволнените оттук нататък.

"Тази ротация е нормална част от дипломатическата практика. Нови представители на Украйна ще бъдат назначени в Чешката република, Германия, Унгария, Норвегия и Индия. Кандидатите са подготвяни от министерството на външните работи", каза по-късно Зеленски във видеообръщение, цитиран от БТА.

Украинското посолство в Берлин не коментира указа. Мелник стана известен с многократните си настоявания за по-голяма подкрепя за Украйна от германското правителство под формата на по-тежки оръжия.

Наскоро той беше критикуван заради това, че защитава украинския националистически лидер Степан Бандера, който е ръководил група, отговорна за етническо прочистване и клане на десетки хиляди поляци и евреи през Втората световна война.

Мелник отрече Бандера да е масов убиец и каза в интервю, че той е бил съзнателно демонизиран от Съветския съюз. Израелското посолство обвини Мелник в "изопачаване на историческите факти, омаловажаване на Холокоста и обида на онези, които са били убити от Бандера и неговия народ".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
шпиони и фашисти
преди 1 година
Неузряски, а посланикът в България от къде знае точно с какво въоръжение разполагаме и по колко броя от всяко? Той шпионин ли е? Да не би нашите служби погрешка да са изгонили руските, вместо украинските шпиони? Сигнализирай за неуместен коментар