Окончателно - лавината в Италия погуби 11 души, обявен е ден на траур

Това лято ледникът се топял по-бързо от обичайното, което вероятно го е дестабилизирало

09.07.2022 | 16:20 Редактор: Елеонора Танева
Окончателно - лавината в Италия погуби 11 души, обявен е ден на траур

Италианските власти посочиха окончателния брой на жертвите на лавина в Северна Италия - 11 души. Всичките са идентифицирани близо седмица след като огромен къс лед се откъсна от топящ се ледник и предизвика лавина от лед, скали и отломки върху туристите, съобщи Асошиейтед прес.

Командирът на карабинерите Джампиетро Лаго, който оглавява екип от съдебни експерти, идентифициращи останките, заяви, че самоличността на последния турист е установена. На този етап няма данни, които да предполагат, че броят на загиналите ще нарасне, информира БТА.

Парче от ледника Мармолада в италианските Доломити с размерите на жилищна сграда се откъсна на 3 юли, предизвиквайки лавина от отломки надолу по склона на  планината, която е популярна дестинация за туризъм през лятото.

Експертите заявиха, че повишаването  на температурите вероятно е допринесло за отцепването, тъй като ледникът е губил маса и обем от години, а това лято се топи по-бързо от обичайното на фона на горещата вълна, което вероятно го е дестабилизирало.

Днес в целия засегнат район, известен като Вал ди Фаса, беше обявен ден на траур.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК