Македонци блокират пътища в цялата страна: "Не" на френското предложение

Според опозицията това, което прави България, е пряка намеса във вътрешното устройство на РСМ

08.07.2022 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Протестите в Северна Македония срещу т.нар. френско предложение прераснаха в блокади в цялата страна. Демонстранти затвориха главни пътища за около час. В столицата Скопие също има блокади.

Граждани, развяващи македонски знамена, затвориха с автомобилите си ключови пътни артерии. Сред тях е главният път Струмица-Радовиш. Край Велес-Щип при Сарамзалино демонстрантите обаче пропуснаха кола с българска регистрация, тъй като в нея пътувала бременна жена.

"Да покажем ние, македонците, каква нация сме", заяви протестиращ.

Според опозицията това, което правят българите, е пряка намеса във вътрешното устройство на Северна Македония.

"Благодаря на македонския народ, който излезе навсякъде по македонските пътища, за да каже "Не" на висок глас. "Не" на френското предложение и "Не" на асимилацията на македонския народ. Тук няма партии, а само разделен народ, който се бори за своята справедливост. Всички сме тук заедно, за да кажем "Не", заяви македонският премиер Владо Мисайловски, който е заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ.

В столицата Скопие заради блокада не може да се премине с кола в района на сградата на правителството. Решението дали Северна Македония одобрява френското предложение трябва да бъде взето от парламента. Това вероятно ще стане следващата седмица, след като бъде гласувана актуализацията на бюджета. Недоволството започна в началото на седмицата, стигна се и до напрежение. Имаше ранени полицаи и арестувани демонстранти.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Миро
преди 1 година
До къде стигнаха! Били пропуснали през блокадата бременна жена - българка! Оставаше и да не я пропуснат!Голям подвиг! Сигнализирай за неуместен коментар