Китай: "Международният ред" е семейно правило, обслужващо интересите на САЩ

"НАТО трябва да се откаже от сляпата си вяра във военната мощ", каза говорителят на китайското външно министерство

06.07.2022 | 16:25 Редактор: Жаклина Иванова
Китай:

Китай атакува язвително САЩ и НАТО, дни преди американският държавен секретар Антъни Блинкън и китайският външен министър Ван И да се срещнат в Индонезия, където ще се съберат външните министри на страните от Г-20, предаде Асошиейтед прес.

На срещата на върха на НАТО, която се проведе миналата седмица в Мадрид, Блинкен обвини Китай, че се "опитва да подкопае основания на правила международен ред".

Днес говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че "така нареченият основан на правила международен ред,  всъщност е семейно правило, създадено от шепа държави, за да бъдат обслужвани личните интереси на САЩ". 

Вашингтон "съблюдава международните правила само когато намери за добре", каза Чжао и допълни че НАТО "трябва да се откаже от сляпата си вяра във военната мощ".

Миналата седмица НАТО за първи път посочи Китай като един от стратегическите си приоритети през следващото десетилетие, припомни БТА.

Днес говорителят на китайското външно министерство заяви, че САЩ "работят в тясно сътрудничество с НАТО, за да засилят конкуренцията с Китай и да подклаждат групова конфронтация".

"Историята на НАТО е история на създаване на конфликти и водене на войни, на произволно започване на военни действия и избиване на невинни цивилни, дори и до ден днешен", уточни Чжао.

"Фактите доказаха, че не Китай е системно предизвикателство за НАТО, а всъщност НАТО е тази, която създава все по-голямо системно предизвикателство за световния мир и сигурност", допълни той.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК