Еврото се срина до 20-годишно дъно: Очаква ли рецесия Европа?

На еврото ще продължи да му е много трудно да се повишава значително предвид влошаващата се енергийна картина, коментират експерти

05.07.2022 | 16:12 Редактор: Теодора Патронова
Еврото се срина до 20-годишно дъно: Очаква ли рецесия Европа?

Еврото се срина до 20-годишно дъно във вторник, след като последният ръст на цените на газа в Европа засили опасенията за рецесия. В същото време няма спирачка за долара, докато доходността по американските държавни ценни книжа се възстановява, предава Ройтерс.

Поевтиняването на еврото с 1% го отведе до най-слабото му ниво от края на 2002 г., като към 13:50 ч. българско време валутата се търгува с 1,14% надолу до 1,0302 долара. Японската йена отново бе близо до 24-годишното дъно, а норвежката крона се срина с 1,2%, след като работници в газовата индустрия излязоха в стачка.

Ръководителят на проучванията по световните пазари в MUFG Дерек Холпени казва, че рисковете Европа да потъне отново в рецесия изглежда растат след нов 17-процентов скок на цените на природния газ в Европа и Великобритания.

"На еврото ще продължи да му е много трудно да се повишава значително предвид влошаващата се енергийна картина и значителното нарастване на рисковете за икономическия растеж", коментира Холпени.

Сериозното разпродаване изпрати еврото и до най-ниското му ниво спрямо швейцарския франк, откакто Швейцарската национална банка се отказа от тавана на валутата си през 2015 г. Еврото поевтиня и спрямо паунда, макар че британската валута трябва да се справя със собствени икономически и политически тревоги.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК