Триумфът на Ердоган в Мадрид: Какво спечели президентът на Турция?

В продължение на седмици той блокираше молбите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

04.07.2022 | 12:42 Редактор: Теодора Патронова
Триумфът на Ердоган в Мадрид: Какво спечели президентът на Турция?

В Европа предстои безпрецедентно превъоръжаване. Броят на войниците, готови за бързо разгръщане в случай на криза, ще се увеличи в пъти. Милиарди и трилиони ще бъдат инвестирани в армията. Това са пари, които ще се вземат от други места. Те ще липсват в училищата, в здравната система, в разширяването на железопътната инфраструктура. Но колкото и да е горчиво хапчето - за съжаление то е необходимо.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който потъпква либералните ценности в страната си, унищожава свободата на словото и обявява политическите си опоненти за терористи, щом се окаже притиснат политически, на срещата в Мадрид преживя истински триумф. В продължение на седмици той блокираше молбите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО.

Какво излиза всъщност? Един авторитарен лидер беше в състояние да попречи на две безупречни скандинавски демокрации да се присъединят към НАТО, независимо от положителната воля на 29 страни членки на Алианса. Сделката от Мадрид, която беше отбелязана като пробив, вероятно само ще насърчи Ердоган да продължи да изнудва. Сега му е гарантирано в писмен вид, че има право да иска подкрепа в борбата срещу войнствени кюрдски организации.

По отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена и в Европа, това може и да е оправдано. Но Ердоган има предвид всички кюрди - и особено получилите убежище в Швеция. Той ще поиска изрично те да бъдат екстрадирани и предадени на Турция. Твърди се, че вече се подготвят списъци.

Особено циничен и опасен за НАТО е опитът на Ердоган да мобилизира партньорите и срещу кюрдите в Сирия, срещу кюрдската милиция YPG. Това са тъкмо онези групировки, които по поръчение на Запада и с подкрепата на Съединените щати свършиха мръсната работа в Сирия, изнасяйки на гърба си кървавата борба срещу ислямистите, пише DW.

Само часове след сключването на сделката за Швеция и Финландия стана ясно, че САЩ смятат да съдействат за модернизирането на турските изтребители. Това не се беше случвало отдавна.

Тъкмо по време на най-опасната конфронтация с Русия от десетилетия насам, турският президент блокира разширяването на НАТО на север в името на своите тясно национални интереси. Това отслабва Алианса като общност на ценности. НАТО не бива да позволява на Ердоган да сее разкол с нови солови акции в бъдеще.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК