Ердоган не иска думи, а действия от страна на Швеция и Финландия

Турският президент иска да обсъди с Байдън отказа на САЩ Анкара да купи нови самолети Ф-16

28.06.2022 | 13:13 Редактор: Теодора Патронова
Ердоган не иска думи, а действия от страна на Швеция и Финландия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви преди да замине за днешната среща на върха на НАТО в Мадрид, че е разговарял по телефона тази сутрин с американския президент Джо Байдън и че възнамерява да се срещне с него в кулоарите на срещата, предаде Ройтерс.

Той каза, че иска да обсъди с него "блокирането" от страна на Вашингтон на искането на Анкара да купи нови самолети Ф-16. Ердоган добави, че е поискал от Байдън да се срещнат днес или утре.

По отношение на Швеция и Финландия, чиито кандидатури за присъединяване към НАТО са блокирани от Турция, Ердоган заяви, че ако двете страни искат да се присъединят към алианса, те трябва да вземат предвид безпокойствата на Турция. Президентът изтъкна, че "не иска думи, а по-скоро резултати" от Швеция и Финландия, съобщи БТА.

Ердоган обвинява двете страни, че подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и базираната в Сирия кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия отхвърлят тези обвинения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК