Турция задържа руски кораб със зърно от окупиран украински регион

Москва е обвинявана и по-рано в кражби от контролираните от нея райони на Украйна

04.07.2022 | 09:05 Редактор: Теодора Патронова
Турция задържа руски кораб със зърно от окупиран украински регион

Товарен кораб, превозващ зърно от окупиран от Русия украински регион, е бил задържан от турските митнически власти, съобщи посланикът на Украйна в Турция Боднар.

"Поддържаме пълно сътрудничество. В момента корабът стои на входа на пристанището, задържан е от митническите власти на Турция", каза Васил Боднар.

"Проследихме плаващия под руски флаг кораб "Zhibek Zholy" по маршрута му от украинското пристанище Бердянск до Карасу на турското черноморско крайбрежие", заяви той.

Не е ясно откъде е дошъл товарът му и как е бил получен, но Русия е обвинявана и по-рано в кражба на зърно от контролираните от нея райони на Украйна - обвинения, които Москва отрича. Бердянск се намира в южната Запорожка област на Украйна, на брега на Азовско море, съобщи БГНЕС.

Новината за отпътуването на кораба от Бердянск беше обявена в социалната медия Telegram от Евгений Балицки, който наскоро беше назначен от Русия за губернатор на окупираните райони на Запорожие. Той заяви, че 7000 тона зърно ще бъдат изпратени в "приятелски" страни.

Балицки допълни, че кораби от Черноморския флот на Русия ще "гарантират сигурността" на пътуването и че пристанището е било почистено от морски мини.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК