Животът в Италия поскъпва неимоверно с рекордна инфлация от 1986 г.

За юни цените на хранителните продукти са се увеличили с между 8% и 11%

02.07.2022 | 20:20 Редактор: Ваня Кузманова
Животът в Италия поскъпва неимоверно с рекордна инфлация от 1986 г.

Животът в Италия поскъпва неимоверно. Отчита го Националният статистически институт Istat, констатирайки рекордна инфлация от 8% от година насам. Това не се е случвало от 1986 г.

За месец юни цените на хранителните продукти включително плодове и зеленчуци се увеличиха между 8% и 11%. В рамката от ежедневни разходи за жилище - те са в повече с 28%, в транспорта с 14% и всичко друго, до 1% за здравни нужди, което тежи невероятно на месечния семеен бюджет. В годишен план според членовете му те са между 2500 и 3200 евро в повече.

Отделно самолетните билети са увеличени с 90%, хотелите с 18%. На годишна база, най-голямата причина е повишаването цените на енергийните продукти почти с 42% и спекулациите в последствие от това.

Чрез декрети правителството отпусна средства от общо 33 млрд. евро срещу високите енергийни сметки, но от друга страна заплатите в Италия не са променяни от години, информира БНР. 

Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета смята, че по този въпрос трябва да се вземат мерки.

Джузепе Конте на "Пет звезди" държи управляващите да се срещнат по-скоро с профсъюзите. Оттам заявиха, че ако нищо не се реши, през есента ще има стачки.  

Снимка: bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК