5-и сме по ръст на инфлацията в ЕС, най-много е поскъпнал животът в Естония

В еврозоната инфлацията е достигнала рекордния ръст от 8,1%

18.06.2022 | 14:07 Редактор: Жаклина Иванова

България е на пето място по ръст на инфлацията в Европейския съюз. Това сочат данни на "Евростат" за месец май. В еврозоната инфлацията е достигнала рекордния ръст от 8,1%, като най-много е поскъпнал животът в Естония - с 2,1%.

Струмка Александрова е пенсионер от дълги години. Грижи се за градината си, а това, което не ѝ трябва, го продава на столичния женски пазар. Споделя, че цялата система работи в ущърб на по-бедните.

13,4% инфлацията у нас за май, сочат данните на "Евростат" за месец май. Специалистите предупреждават, че поради влошената международна обстановка и вътрешно политическите проблеми на страната ни, се наблюдава тенденцията тези числа да продължават да растат.

"Бюджетът е сметнат при инфлация 11 и малко. НСИ съобщи обаче, че тя вече е надхвърлила 15%. При това, инфлационният потенциал не само, че не е укротен, но и нараства", каза финансистът доц. Виктор Йоцов.

Според доц. Александър Томов сегашното правителство не е предприело необходимите мерки за стабилизиране на икономиката, а напротив - решенията до момента допълнително влошават ситуацията.

"Когато правят глупостта да сложат нулев данък върху хляба, искам да им кажа - да, можете да намалите хляба с 20 или 50 стотинки, но цената му няма да остане същата, тя ще се качи", посочи лидерът на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов.

Политическите трусове в парламента допълнително утежняват икономическата криза в страната. Според специалистите светлина в тунела ще има, едва когато се постигне стабилно управление на държавата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК