Пендаровски: Модифицираното френско предложение за РСМ е далеч по-добро

Скопие ще се произнесе едва след консултации с експерти

01.07.2022 | 11:55 Редактор: Петя Кръстева
Пендаровски: Модифицираното френско предложение за РСМ е далеч по-добро

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон обяви, че е постигнат компромис. Той не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни.

"Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор", категоричен бе той.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски коментира пред медиите в Скопие, че ще бъдат представени френските предложения за преговорната рамка, по която РСМ може да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, съобщи БНР.

Ковачевски потвърди, че Скопие ще се произнесе официално по предложенията след широки консултации между държавните институции, политическите сили и експерти. От предложенията е отпаднало решаването на историческите разногласия да е част от европреговорите.

"Едно от нашите искания беше, че историческите въпроси не могат да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в този предложен документ, получен в Министерството на външните работи", заяви Ковачевски.

В Twitter премиерът на Албания Еди Рама призова Скопие да приеме условията. Според германския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е възможност, която не бива да се пропуска.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в Twitter приключилото френско председателство с предложеното решение на спора, което според него адресира всички изразявани опасения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 1 година
Надпреварват се кой е "най- загрижен " за Македония. За България защо не се грижат, нали затова имаме лакеи, а не политици! Поне това нагагдачество да беше донесло някаква полза и на нас...... Сигнализирай за неуместен коментар