Ковачевски: Предложенията са неприемливи, ако липсва защита на македонския език и идентичност

"РСМ е положителен пример за това как се осъществява съжителството в страната", каза македонският премиер

29.06.2022 | 20:40 Редактор: Жаклина Иванова
Ковачевски: Предложенията са неприемливи, ако липсва защита на македонския език и идентичност

"Трябва да влезем в ЕС въз основа на заслугите си. Предложения, които не предвиждат ясна защита на македонския език и идентичност, са неприемливи. Историческите и двустранните въпроси не трябва да бъдат част от преговорната рамка", заяви македонският премиер Димитър Ковачевски при отговор на депутатски въпрос за френското предложение.

Той посочи, че Република Северна Македония е положителен пример за това как се осъществява съжителството в страната, а законодателството вече е 45% хармонизирано с европейското.

Правителството на Ковачевски във вторник заяви, че не е променило позицията си относно френското предложение, представена по време на пресконференцията в Брюксел миналата седмица, и допълни, че щом се стигне до приемливо и за двете страни вариант, той ще бъде представен пред македонските институции, припомни БГНЕС.

За Скопие има три ключови въпроса, отнасящи се до преговорната рамка: цялостно признаване на македонския език, историческите въпроси да не бъдат част от преговорната рамка и преговорите да започнат преди вписването на българите, хърватите и черногорците в Конституцията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК