Все по-малко безопасни места: Къде руските магнати крият суперяхтите си?

САЩ сформираха работна група, наречена KleptoCapture с цел преследване на активите на руски олигарси

26.06.2022 | 15:35 Редактор: Теодора Патронова
Все по-малко безопасни места: Къде руските магнати крият суперяхтите си?

Когато суперяхтата Amadea на стойност 325 милиона долара, която е свързана с руския милиардер Сюлейман Керимов, отплава във Фиджи през април, капитанът може би е помислил, че е намерил безопасно убежище, пише Bloomberg. Спокойната островна държава в южната част на Тихия океан не се беше присъединила към глобалния тласък за налагане на санкции срещу Русия и само няколко седмици преди това се въздържа при гласуване на резолюция на ООН, подкрепяща териториалната цялост на Украйна.

И все пак седмица след пристигането на Amadea, властите на Фиджи задържаха луксозната яхта по искане на правителството на САЩ, което твърди, че Керимов, който е санкциониран заради връзките си с Путин, е истинският собственик на кораба. В крайна сметка САЩ спечелиха поредица от правни предизвикателства и иззеха кораба, отплавайки го до Хонолулу миналата седмица.

Този епизод показва как безопасните места стават все по-малко за руските магнати, които търсят къде да паркират своите плаващи дворци четири месеца след инвазията на страната им в Украйна. САЩ и Европа преследват техните суперяхти, вили и други активи заради връзките им с Путин. Вече повече от дузина лодки на стойност над 2,25 милиарда долара бяха заловени от САЩ, държави от ЕС и други съюзници - като Фиджи.

САЩ сформираха работна група, наречена KleptoCapture с цел преследване на активите на руски олигарси. Отрядът, заедно с Федералното бюро за разследване, Службата на маршалите на САЩ и бреговата охрана, изпрати агенти във Фиджи, за да преследват Амадея. В Европа Германия, Италия, Испания и други правителства конфискуваха свръхлуксозни плавателни съдове, като най-скъпия сред тях досега е Dilbar на руския милиардер Алишер Усманов, която се оценява на цели 750 милиона долара.

Страхувайки се, че техните яхти ще бъдат конфискувани, собствениците ги изпратиха на малък брой места, които все още се считат за приятелски настроени - позволявайки на корабите да акостират или да плават без притеснения - включително Дубай в Обединените арабски емирства, Турция и Малдивите, според Spire Global Inc., фирма за данни и анализи, която използва сателитна технология за проследяване на морската дейност.

Тъй като войната в Украйна се проточва, дори т. нар. неутрални страни, които не са наложили санкции, може да бъдат принудени да помогнат при конфискации. Геополитическите съображения често имат по-голяма тежест от морското право, когато става въпрос за конфискации, каза Елизабет Менденхол, асистент по морски въпроси и политически науки в Университета на Роуд Айлънд.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК