Украйна сред най-корумпираните страни в Европа: Стимул за борба ли ще бъде членството в ЕС?

Данните на "Трансперънси" показват, че в последните осем години в страната има подобрение

25.06.2022 | 11:00 Редактор: Теодора Патронова
Украйна сред най-корумпираните страни в Европа: Стимул за борба ли ще бъде членството в ЕС?

Украйна е сред най-корумпираните държави в Европа и света, показва корупционният индекс на „Трансперънси интернешънъл“. В тази класация тя фигурира на 122-ро място от общо 180 оценявани държави. На Стария континент още по-зле изглеждат нещата само в Русия.

Това е проблем, с който украинците са болезнено наясно, казва Максим. "Никакво откритие не е, че тук корупцията е в големи мащаби. Разликата между ЕС е Украйна е, че корупцията се проявява на почти всички нива – от обикновените хора до потенциалния премиер."

Максим е млад човек от Киев, който в момента осигурява различни доставки за армията, включително на дронове. Много негови приятели се занимават с хуманитарна помощ. Заради това със специално разрешение и мъже могат да напускат страната за кратко. На границата Максим и неговите приятели правят едно доста неприятно откритие: "Колата на приятелите ни бе задържана на границата. Един от граничарите поиска пари, за да я пропусне. Но случаят бе изяснен бързо, украинската полиция дойде и арестува граничаря".

Граничари, поискали подкуп, хуманитарни помощи, които се продават – такива истории се разказват в Украйна от началото на войната насам. Те са трудни за верификация. Но в една страна, в която корупцията е проникнала в почти всички сфери на живота, изглеждат достоверни на мнозина.

Това, че полицаи се намесват и действат, вече е свидетелство за някакво подобрение. Антон Марчук от Антикорупционния център обяснява: "Постигаме напредък, вероятно не толкова бързо, колкото бихме искали, но той показва, че се движим в правилната посока".

Един пример: заявки за паспорти и други документи могат да се подават вече и онлайн. По-малкото физически контакти със служители намаляват необходимостта да се плащат подкупи. Здравната система бе реформирана така, че пациентите вече да не трябва да плащат за направление. Същевременно бяха създадени много институции, предназначени да намалят корупцията. Критиците им обаче казват, че те не са ефективни, пише DW.

Марчук казва: "Имаме възможност да направим повече, за да може корупцията да достигне средното равнище за ЕС. Можем да постигнем това, особено сега, когато вече имаме ясна цел – възможност да се присъединим към ЕС".

Немалко европейски страни обаче гледат по-песимистично на нещата. Доклад на датското министерство на външните работи критикува Киев за липсата на воля за борба с корупцията, написа "Зюддойче цайтунг". Но от началото на войната насам толкова остри критики не се чуват. А и данните на "Трансперънси" показват: в последните осем години в Украйна има подобрение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК