Пекин: НАТО е продукт на Студената война и средство на САЩ да контролират Европа

"НАТО твърди, че е отбранителна организация, но води войни срещу суверенни държави", каза говорителят на външното министерство

24.06.2022 | 11:07 Редактор: Жаклина Иванова
Пекин: НАТО е продукт на Студената война и средство на САЩ да контролират Европа

Във връзка със срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 29-30 юни, говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин посочи: "НАТО е продукт на Студената война и е средство на САЩ за поддържане на хегемонията им в света и за контролиране на Европа. Алиансът вече не съответства развитието на епохата".

"НАТО твърди, че е отбранителна организация, но води войни срещу суверенни държави, причинявайки смъртта на много цивилни и разселването на десетки милиони хора. През последните години НАТО се опита да предизвиква конфронтация в Азиатско-тихоокеанския район и този ход е много опасен и със сигурност ще предизвика повишаване на вниманието и твърдо противопоставяне от местните държави и международната общност", посочи той.

Китай винаги е бил строител на световния мир, допринася за глобалното развитие и е защитник на международния ред. Страната ще продължи неотклонно да следва пътя на мирното развитие, заяви говорителят, цитиран от радио "Китай", като подчерта, че НАТО вече "внесе хаос в Европа и трябва да спре да се бърка в Азиатско-тихоокеанския регион и останалите части на света".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК