Зеленски уверен: Всички страни членки ще ни подкрепят за кандидат на ЕС

"Това е като да излезеш от тъмнината на светло", добави украинският президент

22.06.2022 | 22:27 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски уверен: Всички страни членки ще ни подкрепят за кандидат на ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че вярва, че всички страни членки на ЕС ще подкрепят предложението Украйна да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на срещата на високо равнище тази седмица, предаде Ройтерс.

"Вярвам, че всички 27 страни членки на ЕС ще изразят подкрепа ние да получим статут на кандидат", каза Зеленски в свое изявление по видеовръзка пред студенти от "Училище по глобални въпроси и публична политика Мънк" в Торонто. "Това е като да излезеш от тъмнината на светло", добави той.

В интервю пред Асошиейтед прес украинският вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина каза, че решението може да бъде взето още утре, когато започва срещата на върха на европейските лидери. Стефанишина каза още, че Нидерландия, Швеция и Дания са били скептично настроени към започването на преговори за присъединяване с Украйна докато тя все още се сражава срещу руската инвазия, но сега са изразили подкрепа. На въпрос доколко уверена е, че Украйна ще бъде приета като страна кандидатка за присъединяване към ЕС, тя отговори: "В деня преди началото на срещата на високо равнище аз мога кажа - на 100 процента", цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК