Европа да се приготви за пълно спиране на природния газ от Русия

Мащабът на енергийната кризата става все по-тежък

22.06.2022 | 16:23 Редактор: Искра Ангелова
Европа да се приготви за пълно спиране на природния газ от Русия

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва незабавно да се подготви за пълното прекъсване на доставките на руски природен газ тази зима, като призова правителствата да предприемат мерки за намаляване на търсенето и запази отворени остаряващите атомни електроцентрали.

Ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че решението на Русия през миналата седмица да намали рязко доставките на природен газ за Европа вероятно е предшественик на по-нататъшни съкращения, тъй като Москва се опитва да използва своите енергийни източници като "лост" по време на военната си инвазия в Украйна.

"Европа трябва да бъде готова в случай, че руският газ бъде напълно преустановен. Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия. Вярвам, че съкращенията са насочени към избягване на запълването на газовите складови хранилища в Европа и увеличаване на лостовия натиск на Русия през зимните месеци", каза той.

Организацията МАЕ, която се финансира основно от членове на ОИСР, миналата година беше един от първите официални органи, които обвиниха публично Русия, че манипулира доставките на газ за Европа с оглед на подготовката си на инвазията в Украйна.

Фатих Бирол отбеляза, че европейските лидери, които предприемат спешни мерки, като например обръщане към въглищни електроцентрали, в светлината на скорошното намаляване на доставките на руски газ, могат да бъдат оправдани, въпреки рисковете от нарастване на въглеродните емисии, тъй като мащабът на енергийната кризата става все по-тежък.

Той каза, че увеличаването на производството на електричество от въглищни централи е "временно" и ще помогне за запазване на доставките на газ за отопление през зимата.

"Всички допълнителни емисии на въглероден диоксид (CO₂) от изгарянето на силно замърсяващите въглища ще бъдат компенсирани от ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да изгради капацитет за производство на възобновяеми източници", добави Бирол, цитиран от "Труд".

Но той предупреди, че стъпките, предприети от европейските правителства досега, вероятно не са стигнали достатъчно далеч, ако руският износ на природен газ за Европа бъде напълно прекъснат, и каза, че страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките сега, за да гарантират, че складовете могат да бъдат запълнени преди зимните месеци.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
чичо Кърле
преди 1 месец
ПУТИН Е ВЕЛИК.ВЪРНА ЕСЕС ОВЦЕТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО НА КЮМЮРА ( ВЪГЛИЩАТА). АМИ НЕЖНИТЕ ДУШИЦИ,МЕКИТЕ КИТКИ ША СЕ ИЗДУШАТ БЕ! Сигнализирай за неуместен коментар