Стрелби, грабежи и насилие всеки ден - какво е да живееш в Ню Йорк

80% от жителите на мегаполиса се чувстват несигурни, сочат допитвания

19.06.2022 | 21:20 Редактор: Жаклина Иванова
Стрелби, грабежи и насилие всеки ден - какво е да живееш в Ню Йорк

Стрелби, грабежи, насилие в метрото. След пандемията, престъпността в Ню Йорк е нараснала. Според полицейските статистики до края на март 2022 регистрираните случаи са се увелчили с около 37% в сравнение с предходната година. 16% ръст на убийствата, 60% повече сериозни кражби.

Опасността обаче расте най-вече в съзнанието на обитателите на Ню Йорк. 80% от жителите на мегаполиса се чувстват несигурни, сочат допитвания. Особено проблемно място е метрото. Почти всеки ден има новини за насилие и нападения с нож или бухалки по метростанциите.

Едно 19-годишно момиче разказва как е било сграбчено в гръб от мъж и наръгано с нож, тъкмо когато е влизало в една от нюйоркските метростанции.

"Не знаех какво става. Първоначално помислих, че някой от приятелите ми се шегува. И изведнъж приятелката ми, с която вървях, се обърна назад, видя какво се случва и се разкрещя. След това мъжът ме пусна, намушка ме в гърба и избяга", разказва момичето.

Все повече нюйоркчани се страхуват, че могат да се окажат следващата жертва на насилие, разказва Матан Гавиш - ръководител на фитнес залата "Фит хит" в Ню Йорк.

"Мисля, че причината е в това, че ставаме свидетели на все по-агресивно поведение в райони, в които преди не е имало такова. Случва се през деня - в един, два, три часа следобед, на места, където хората обикновено не виждат подобни неща", казва той.

Курсовете по самозащита процъфтяват в целия град - независимо дали става въпрос за квартални групи, събиращи се в средата на Сентръл парк, или за по-професионални курсове като този на Гавиш. 90% от участниците в неговия курс, впрочем, са жени, споделя той.

От пандемията насам градът се е променил. Мнозина са го напуснали. По улиците се виждат все повече бездомници, наркозависими, хора с психични проблеми - всичко това води до нови форми на насилие, пише DW.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс декларира, че за него тази тема е приоритет за него. Бившият полицай е обещал много, но все още е направено твърде малко. Жителите на Ню Йорк трябва да са нащрек и да преосмислят своите навици - казва Гавиш в своята фитнес зала.

Той съветва клиентите си да спазват следното правило: "Приберете телефона си, отваряйте очите си и следете какво се случва около вас."

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК