Колумбийският съд реши да постави под домашен арест президента Иван Дуке

Съдът смята, че държавният глава е пренебрегнал съдебно решение от 2020 г.

19.06.2022 | 15:26 Редактор: Жаклина Иванова
Колумбийският съд реши да постави под домашен арест президента Иван Дуке

Висшият съд в колумбийския департамент Магдалена постанови президентът Иван Дуке да бъде поставен под домашен арест за два дни за неизпълнение на съдебно разпореждане. Това съобщи вестник El Tiempo.

Съдът е решил, че държавният глава е пренебрегнал съдебното решение от 2020 г., според което властите трябва да разработят и приложат план за действие, посветен на 500-годишнината на град Санта Марта, разположен в Северна Колумбия. Освен домашен арест, президентът беше глобен.

В началото на юни El Tiempo съобщи, че Върховният съд в колумбийския град Ибаге е разпоредил на Дуке да бъде поставен под домашен арест за пет дни за неизпълнение на решение, което нарежда на властите да разработят и приложат план за защита на Национален парк Невадос, припомни БГНЕС.

Експерти, интервюирани от изданието, отбелязват, че решението на съда в Ибаге не може да бъде изпълнено, тъй като Дуке е защитен от президентския имунитет. Решението за административно и наказателно преследване на държавния глава трябва да се вземе от парламента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК