Зелена светлина за ваксинация на бебета в САЩ срещу Ковид-19

Ваксината на Pfizer за кърмачета е тридозова, на Moderna - двудозова

19.06.2022 | 08:17 Редактор: Елеонора Танева
Зелена светлина за ваксинация на бебета в САЩ срещу Ковид-19

САЩ разрешиха в събота прилагането на ваксини срещу Ковид-19 при кърмачета и деца на предучилищна възраст, съобщи Асошиейтед прес. Ваксините ще бъдат достъпни от следващата седмица, с което ваксинационната кампания в страната ще включи дори шестмесечни деца.

Около 18 милиона малки деца ще имат възможност да бъдат ваксинирани, но все още предстои да се види колко от тях действително ще бъдат включени в кампанията. По-малко от една трета от децата на възраст между 5 и 11 години бяха ваксинирани след отварянето на възможността за тях през миналия ноември.

Ваксината на Pfizer ще се прилага при деца между 6-месечна и 4-годишна възраст. Дозата ще бъде една десета от тази за възрастни. Тя ще бъде прилагана в три дози - първите две през три седмици, а последната поне два месеца по-късно, уточнява БТА.

Ваксината на Moderna, предназначена за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, е с две дози, всяка от които една четвърт от възрастната, разпределени през четири седмици. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри и трета доза, поне месец след втората, за деца с имунни състояния, които ги правят по-уязвими за сериозно заболяване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК