Вучич: На Балканите ни очаква зима без ток, само България ще има!

"От ноември Сърбия остава без руски нефт", заяви той

15.06.2022 | 15:20 Редактор: Искра Ангелова
Вучич: На Балканите ни очаква зима без ток, само България ще има!

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че от ноември западната ни съседка остава без руски нефт. По думите му Белград се готви за тежка зима и осигурява всичко необходимо, но всеки ден се появяват десетина нови проблеми, съобщава "Радио и телевизия Сърбия" (РТС).

Той допълни, че в региона няма да има ток, а България със сигурност ще има само заради атомната централа.

"Трябва да осигурим мазут, НИС (държавната петролна компания) не разполага с достатъчно мазут, затова внасяме 20 000 тона, така че вие изчислите, че имаме нужда от 120 000 тона за цялата зима", отбеляза държавният глава.

По думите му, мазут няма никъде и трябва да се внася с шлепове от Румъния.

"Всеки иска апартаментът му да е топъл, за да може да ходи по шорти и тениска. Никой не иска да носи пуловер през зимата в апартамента, но никой не пита как ще заредим достатъчно газ, как ще осигурим 2,7 млн. кубически метра газ на ден само за газовите централи в Нови Сад, Панчево и Зренянин. От 1 ноември вече нямаме право да внасяме руски петрол, според настоящите санкции и кой знае какви санкции ще бъдат наложени дотогава", поясни Вучич, цитиран от "Фокус".

"В момента можем да копаем 62 000 тона, а през зимата са ни нужни 95 000 до 100 000 тона, ще копаем може би 75 000 или 80 000 тона, и откъде да внесем въглища, как ще ги транспортираме, какво е качеството...", добави още сръбският президент.

Той допълни, че в региона няма да има ток, а България със сигурност ще има само заради атомната централа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
7 rate up comment rate down comment 0
бедност
преди 1 година
България ще има, но на каква цена? На цената на Европейската борса! Което значи, че ще изнасяме в Европа, а тук ще стоим на тъмно, защото не можем да си го платим! А едни собственици на ВЕИ ще печелят милиарди.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 1 година
Можете да емигрирате в Русия. Там е рай. Ако не вярвате питайте нашите ***! Сигнализирай за неуместен коментар