ЕС: Очакваме Сърбия да не укрепва връзките си с Русия и да е наш надежден партньор

Говорител на Съюза подкрепи решението на България да не допусне самолета на Лавров през въздушното си пространство

08.06.2022 | 11:28 Редактор: Елеонора Танева
ЕС: Очакваме Сърбия да не укрепва връзките си с Русия и да е наш надежден партньор

Европейският съюз очаква Сърбия да не укрепва връзките си с Русия. Това заяви говорителят на ЕС Петер Стано. Той посочи, че ЕС очаква Сърбия да не укрепва допълнително връзките си с Руската федерация в светлината на "военната агресия срещу Украйна".

И уточни, че като страна кандидат за членство в ЕС, Сърбия трябва постепенно да съгласува своята политика спрямо трети държави с политиките и позициите на Съюза, включително по отношение на санкциите.

"ЕС иска да разчита на Сърбия като искрен кандидат и надежден европейски партньор", каза Стано пред "Танюг".

В същото време в изявлението си Петер Стано не отговори на въпрос дали ЕС е "санкционирал" политическия диалог с Русия и дали тази мярка се отнася за всички или само за сръбските официални лица. Вместо това Стано добави, че ЕС не иска да коментира "неуместните забележки" на Сергей Лавров като "някой в ​​списъка със санкции на ЕС" и един от "най-шумните пропагандатори и поддръжници на незаконната агресия на Русия срещу Украйна".

Мерките срещу него включват забрана за пътуване, забрана за влизането му в ЕС и страните членки. ЕС и редица държави членки налагат санкции, забраняващи на руски самолети да летят над тяхна територия.

"Приветстваме пълното привеждане в съответствие с политиката на външните отношения и сигурността на ЕС, включително санкциите от страна на нашите партньори от Западните Балкани и тяхното практическо приложение, което се прояви чрез забраната за прелитане на самолета на Лавров", посочи още Стано, цитиран от БТА.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК