Тайванският проток разпалва напрежението между САЩ и Китай

След нахлуването на Русия в Украйна се засилиха опасенията Пекин да се опита да установи контрол над Тайван

14.06.2022 | 16:55 Редактор: Теодора Патронова
Тайванският проток разпалва напрежението между САЩ и Китай

Твърденията на Китай, че Тайванският проток не се счита за международни води, повишават напрежението около района, през която преминават американски военни кораби в символично предизвикателство към териториалните претенции на Пекин към демократично управлявания остров, съобщава Bloomberg.

Макар да не е ясно какво Пекин разбира под "международни води", формулировката може да има за цел да възпре САЩ от плаване през пролива - практика, която според Китай вреди на стабилността и изпраща погрешен сигнал към "силите за независимост на Тайван". 

Въпреки това е малко вероятно САЩ да бъдат спрени от по-настойчивия език на Китай, чиито претенции към Тайван придобиха нов фокус след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Вероятно САЩ ще продължат да провеждат така наречените операции за "свобода на корабоплаването" в пролива, за да видят дали Пекин ще подкрепи думите си с действия.

Говорителят на Министерството на външните работи Уан Уънбин повтори на редовния брифинг в понеделник, че Китай претендира за "суверенитет" над Тайванския проток. 

"В международното морско право няма такова нещо като международни води", каза Уан на редовния брифинг в Пекин. "Съответните държави твърдят, че Тайванският проток е в международни води, с цел да манипулират тайванския въпрос и да застрашат суверенитета на Китай."

Проливът е международни води, заяви говорителката на тайванското външно министерство Джоан У на брифинг във вторник, като добави, че министерството осъжда "изопачените" претенции на Китай за района.

Тайван подкрепя ползите, които САЩ носят на региона със своите операции за свобода на корабоплаването, каза тя.

Американските военни кораби преминават през Тайванския проток няколко пъти годишно, докато са на път между Източнокитайско и Южнокитайско море, като през 2021 г. ще имат средно по едно такова пътуване на месец. Досега през тази година американските военноморски сили са извършили поне три транзитни преминавания, според данни, събрани от Bloomberg.

Съгласно Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS - United Nations Convention on the Law of the Sea), която Китай е ратифицирал, но САЩ не са, държавите имат право на териториални води, простиращи се на 12 морски мили от техния бряг. Те могат да претендират и за изключителна икономическа зона, простираща се на още 200 морски мили. Отвъд това се намира открито море.

Дори и Китай да използва същите правни термини като другите държави, има и други потенциални клопки, тъй като не тълкува свързаните с тях права по същия начин като САЩ и техните съюзници. Китай се стреми да ограничи това, което военните могат да правят в зоната, която претендират, че е тяхна изключителна икономическа зона, докато САЩ и техните съюзници имат много по-свободно тълкуване.

След нахлуването на Русия в Украйна в Азия се засилиха опасенията относно възможността Китай да се опита да установи подобен контрол над Тайван - остров с население от 23 милиона души, чиято световноизвестна полупроводникова индустрия го превръща в крайъгълен камък на световната индустрия. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК