Европейският газ поскъпна с 13% след решение на "Газпром"

Причината е технически проблем в "Северен поток 1" и забавен ремонт от страна на Siemens

14.06.2022 | 16:44 Редактор: Здравко Черкезов
Европейският газ поскъпна с 13% след решение на

Руският енергиен гигант "Газпром" намалява с 40% максималните обеми за доставка на газ по газопровода "Северен поток 1", минаващ по Балтийско море до Германия. Причината е забавяне на ремонтните дейности от страна на Siemens, съобщи държавната компания във вторник.

Газовият компресор не е бил върнат навреме от ремонт, поясняват от руската компания, цитирана от ТАСС.

"Поради ненавременното връщане на газовите компресорни агрегати от ремонт от Siemens (Германия), изчерпването на междуремонтния срок на експлоатация на газовите компресорни агрегати и установените технически проблеми на двигателите (получено е предписание на Ростехнадзор за временна забрана на дейността), в момента в КС "Портовая" могат да се използват само три газови компресорни агрегата", се казва в изявлението.

В резултат на това сега по тръбопровода могат да се изпомпват само до 100 млн. куб. м газ дневно - или около 60% от предварително планирания дневен обем от 167 млн. куб. м газ, съобщиха от компанията.

Газът поскъпна с 13% след анонса на руския производител. Опасенията, че руските доставки могат да бъдат прекъснати, са от месеци, тъй като войната в Украйна продължава. Тези опасения се засилиха през миналата седмица, когато в съоръжение за втечнен природен газ в САЩ избухна пожар, а прекъсванията намалиха потоците от Норвегия.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК