Украйна забрани износа на въглища, мазут и газ

Зеленски заяви, че властите ще вземат такова решение, за да оцелее населението през зимата

13.06.2022 | 22:30 Редактор: Искра Ангелова
Украйна забрани износа на въглища, мазут и газ

Украинското правителство забрани износа на въглища, мазут и газ местно производство. Това става ясно от публикуван на интернет страницата на кабинета документ. Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че властите ще вземат такова решение, за да оцелее населението през зимата, предаде ТАСС.

С документа се изменя указ от 29 декември миналата година, с който се установява списък на стоките, чийто износ и внос подлежи на лицензиране и квоти за 2022 г. Сега износът на добиваните в Украйна каменни въглища, антрацити, брикети и други видове твърди горива, получени от каменни въглища (с изключение на коксови въглища), мазут и природен газ подлежи на лицензиране и за тези категории стоки са определени нулеви квоти, информира БГНЕС.

Миналата седмица украинският президент Зеленски заяви, че страната ще спре износа на въглища и газ, за да преживее зимата, която според него се очаква да бъде "най-трудната през всичките години на независимост". Според него цялото местно производство ще бъде насочено към вътрешните нужди. Преди това министър-председателят Денис Шмигал заяви, че добивът на въглища в държавните мини на Украйна е спаднал с около една трета от края на февруари. Освен това правителството нареди на "Нафтогаз" да осигури наличието на поне 19 млрд. куб. м газ в хранилищата до началото на зимата. Шмихал уточни, че Украйна е приключила миналия отоплителен сезон с 9 млрд. куб. м газ.

По думите му към 1 юни страната е разполагала с 10 млрд. куб. м газ в подземните си хранилища.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК